Søg her

Facebook del 4 - Privatlivsindstillinger

Opdateret 16/7/2020

Det kan være svært at overskue, hvad du deler med hvem. Dette kursus hjælper dig til at genvinde overblikket.
Du vil få en rundvisning i de funktioner og indstillinger, der kan bruges til at sikre dit online privatliv.

Afspil video Ved afspilning lagrer YouTube markedsføring-cookies på din PC

I bunden af videoen kan du vælge undertekster og du kan vælge at se videoen i en højere kvalitet og i fuld skærm.

Sådan gør du - trin for trin

Lær privatlivsikonerne at kende

Facebook bruger nogle ikoner, til at illustrere hvad du deler med hvem.

Ikonet der forestiller en globe, betyder at indholdet er offentligt. Det vil sige at de opslag, billeder, oplysninger etc. som er markeret med dette ikon, kan ses af alle brugere af Facebook.
Ikonet der forestiller 2 silhoutter, betyder at indholdet kan ses af dine facebookvenner.
Ikonet der forestiller en hængelås, betyder at indholdet kun kan ses af dig. Det kan være smart at f.eks. dit telefonnummer kun kan ses af dig, men ellers er det ikke en funktion der er særligt brugt.
Du kan også lave brugerdefinerede indstillinger, eksempelvis hvis du har nogle facebookvenner som du, af en eller anden årsag, ikke vil have skal kunne se dine opslag.

Når du forstår betydningen af de forskellige ikoner, kan du begynde at kigge efter dem på dine og andres opslag. Det er kun dine egne opslag og oplysninger, som du kan bestemme over. Eksempel: Hvis du kommenterer på et offentligt opslag, vil din kommentar også være offentlig.

Få overblik over hvad du deler med andre 1

Du kan danne dig et hurtigt overblik over hvad du deler med andre, ved at gå op i den blå bar og klikke på hængelåsen.
Herefter klikker du på "Hvem kan se mine ting?", hvilket giver dig 3 funktioner.

Der hvor der står "Hvem kan se mine fremtidige opslag?" kan du vælge standardindstillingerne for de opslag (dvs. tekst, billeder, videoer etc.) du lægger op på facebook fremover.

Du kan vælge mellem "venner", "offentligt" og "kun mig". Du har også mulighed for at lave en brugerdefineret liste, hvor du eksempelvis kan vælge at dine opslag skal kunne ses af dine venner, undtagen nogle bestemte personer.

Få overblik over hvad du deler med andre 2

Anden funktion i menuen "Hvem kan se mine ting?":
"Hvor kan jeg gennemgå, hvem der kan se eller finde ting, jeg har slået op eller er blevet tagget i?"
Her får du adgang til den såkaldte aktivitetslog. Ved at klikke der hvor der står "brug aktivitetslog" får du en liste over alle de ting du har foretaget dig på Facebook, og du kan se hvem indholdet bliver delt med.

Det er bl.a. alle de ting du har kommenteret på, eller trykket "synes godt om" ved. Til højre for hver aktivitet, kan du se et af privatlivsikonerne, som er forklaret længere oppe. Hvis du ser offentligt-ikonet ud for noget, som du faktisk ikke har lyst til at alle skal kunne læse/se, så har du mulighed for at ændre på dette, ved at klikke på ikonet der forestiller en pen. Alt efter hvilken type indhold det er, kan du enten fjerne indholdet fra din tidslinje (dvs. at det ikke kan ses inde på din profil), eller du kan fortryde at du har trykket "synes godt om".

Du kan også tilgå din aktivitetslog direkte fra din profil, hvor der et stykke til højre for dit profilbillede vil være en knap med teksten "vis aktivitetslog".


Få overblik over hvad du deler med andre 3

Den sidste funktion i menuen "Hvem kan se mine ting?":
"Hvad ser andre personer på min tidslinje?"
Dette giver dig adgang til "vis som" funktionen. Her har du mulighed for at se din facebook profl som den ser ud for andre brugere af Facebook. Når du klikker der hvor der står "Vis som" kommer du ind på din egen profil, dog vil der i toppen være en sort bar som indikerer at du er inde i "vis som" tilstanden. Nu ser du hvordan din profil fremstår som offentligt, det vil sige hvordan din profil ser ud for alle de facebookbrugere du ikke er venner med. Hvis du ser noget her, som du mener burde være privat, kan du klikke på krydset længst til venstre på den sorte bar for at afslutte tilstanden. Når du har gjort det, kan du ændre privatlivsindstillingerne på det opslag som du mener er delt forkert.

Hvis du vil se hvordan din profil ser ud for dine facebookvenner, kan du inde i "vis som" også klikke på "vis som en bestemt person" og skrive navnet på en af dine facebookvenner.

Når du er inde på din egen profil, kan du altid hurtigt komme ind i "vis som" tilstanden, ved at klikke på knappen med de tre prikker længst til højre for dit profilbillede, og vælge "vis som".

Tidslinje og tagging

At blive "tagget", er når et opslag/billede eller andet indhold på Facebook knyttes til dit navn. Når du bliver tagget i noget, vil det som regel dukke op på din tidslinje, og alle dine venner vil kunne se det.
For at få kontrol og overblik over dine indstillinger for tagging, skal du gå ind i dine indstillinger og klikke “tidslinje og tagging

Standardindstillingerne tillader dine venner at slå hvad som helst op på din tidslinje.

Det kan du ændre på, ved at klikke der hvor der står "Hvem kan slå indhold op på din tidslinje?". Husk dog at hvis du ændrer dette, så kan dine venner eksempelvis ikke længere slå fødselsdagshilsner el.lign. op på din profil.

Hvis du ikke ønsker at dine venner kan slå ting op på din tidslinje, skal du klikke på "Hvem kan slå indhold op på din tidslinje?" og ændre det. Dette vil dog medføre at dine venner heller ikke kan slå fødselsdagshilsner op på din tidslinje.
En anden mulighed er at du kan vælge at du vil gennemse de ting du bliver tagget i, og godkende dem manuelt, før de bliver vist på din profil.
Dette gør du ved at klikke der hvor der står "Vil du gennemse opslag, som du tagges i, før de vises på din tidslinje?" og vælge "aktiveret" i stedet for "deaktiveret".

Du kan vælge hvem der må se de opslag du er tagget i, ved at klikke der hvor der står "Hvem kan se opslag, som du er tagget i, på din tidslinje?".

Du kan vælge hvem der må se hvad andre slår op på din tidslinje ved at klikke der hvor der står "Hvem kan se, hvad andre slår op på din tidslinje?".

Der er helt generelt en masse ting du kan vælge til eller fra, eller ændre på. Hvis du er bekymret for dit privatliv, kan det være en god idé at gennemgå de forskellige indstillinger og tilpasse dem således at du føler dig tryg på Facebook.